Merkez Ofis
Akademi Mh. Gürbulut Sk., No:67 Selçuklu/Konya/Türkiye
[email protected]
Tel: +90 850 888 7539
İnsan Kaynakları
[email protected]
Tel: +90 546 840 4044
Back

Ziraat Bankası Müzesi

Ziraat Bankası Müzesi – Ankara

Ziraat Bankası Müzesi, 1926-1929 yılları arasında İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından yapılan ve I. Ulusal Mimarlık Dönemi yapılarından biri olan Ziraat Bankası Genel Müdürlük Binası Şeref Salonu’nda yer almaktadır. Bankanın 118’nci kuruluş yıldönümünün kutlandığı 20 Kasım 1981 tarihinde, dönemin Danışma Meclisi Başkanı Şadi Irmak tarafından açılmıştır.
 
Ülkemizin ilk banka müzesi olma özelliğini taşır. Başlangıcından bugüne kadar Türkiye bankacılık sisteminin ticari, ekonomik, siyasi, kültürel, sanatsal ve eğitsel değişimi ile günümüze kadar gelinen gelişimi gösteren Ziraat Bankası Müzesi, bu özellikleri içinde barındıran ve bankacılık sisteminde kullanılan pek çok antika nesneyi, tarihi bir atmosfer içinde sergilemektedir.
 
 
Ziraat Bankası’nın çekirdeği olarak tanımlanan, 1863 yılına ait orijinal “Memleket Sandığı”; yüz yılın üzerinde tarihi geçmişi olan yevmiye defterleri, bugün artık kullanılmayan altın alım ve satım kayıt defterleri, “Kinin” tevzi ve satışına ait defterler, Genel Müdürlük ve şubelerde kullanılan hesap ve yazı makineleri ile kristal hokka takımları, eski telefonlar, çeşitli altın ve mektup terazileri, bekçi kontrol saatleri, eski yazı banka kapı levhaları ile çeşitli kurum ve kuruluşların bankaya verdiği madalyon ve berat örnekleri teşhirde bulunan değerli eşyalar arasındadır.
 
Yine geçmiş dönemlerde kullanılan “Kura Çarkı”, bazı şubelere ait resmi banka mühür örnekleri, 60-70 yıllık haberleşme kopya defterleri, tasarruf hesabı cüzdan örnekleri, fiş ve makbuz dipkoçanlarından örnekler, eski yazı çekler, kasa esas defterleri, tarihi nitelikteki teftiş defterleri ve raporları gibi geçmişi belgeleyen önemli belgelerin yanı sıra 1929 yılında Genel Müdürlük Binasının açılışında kullanılan altın orak ve tepsi ile Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarına ait para örnekleri de ilgi çeken değerli objeler olarak sayılabilir.
 
 
Hüseyin Aydın
Hüseyin Aydın
https://visitturkey.net

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha iyi bir deneyim için çerezleri topluyoruz. Çerez Politikası