Türk Hava Kurumu Müzesi – Ankara
Tarihi nitelikteki yapıların yer aldığı bir bölge olan Ulus’ta bulunan Türk Hava Kurumu Müzesi, 19 Mayıs 2002 tarihinde hizmete açılmıştır. Müze yerleşkesi 287 metrekare kapalı alan ve 5 bin 294 metrekare açık alandan oluşmaktadır. Yerleşke içinde Tarihi Paraşüt Kulesi (Tescilli Anıt Eser), orijinal uçakların sergilendiği bahçe ve belgelerin teşhir edildiği müze binası yer alır.
Müze salonlarında dünyada ve ülkemizde günümüze kadar havacılık tarihinin gelişimini gösteren, çok sayıda doküman ve fotoğrafla zenginleştirilmiş vitrinler yer almaktadır. Türk Hava Kurumu’nda kullanılan üniformalar, madalya ve bröveler, Türkkuşu Genel Müdürlüğü ve İnönü Eğitim Merkez Müdürlüğü’nün maketleri de müzede sergilenmektedir. Müze, THK ve Türk Sivil Havacılık Tarihi hakkında 747 adet belge ve fotoğraf sunumu ile her yaştan ziyaretçinin havacılık bilgisini zenginleştirmekte ve Türk havacılık tarihini gelecek nesillere aktarmaktadır.
Ayrıca Hazerfan Ahmet Çelebi‘nin kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden Üsküdar Doğancılar’a uçuşunu ve yine Sultan IV. Murat döneminde yaşayan Lagari Hasan Çelebi‘nin yedi kollu roketi ateşleyerek Sarayburnu açıklarında göğe yükselişini canlandıran maketlerin bulunduğu vitrinler de müzenin ilgi çeken noktalarıdır.
Ziyaretçilere, müze bahçesinde sergilenen helikopterin pilot köşkünü inceleme imkânı sağlanmakta ve tarihi kuleden paraşüt öğretmenleri gözetiminde atlayış deneyimi de yaşatılmaktadır.