Merkez Ofis
Akademi Mh. Gürbulut Sk., No:67 Selçuklu/Konya/Türkiye
[email protected]
Tel: +90 850 888 7539
İnsan Kaynakları
[email protected]
Tel: +90 546 840 4044
Back

Haleplibahçe Mozaik Müzesi

Haleplibahçe Mozaik Müzesi – Şanlıurfa

Haleplibahçe Mozaik Müzesi 6.000 metrekare genişliğe sahip ve 82 m çapı ile Türkiye’nin kolonsuz geçilen en büyük yapılarından biridir.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaikler insitu sergilenmektedir.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Haleplibahçe Mozaik Müzesi’nde Sergilenen Önemli Eserler
 
Amazonlar Villası 
 
Kazıda bulunan amazon betimleri nedeniyle bu villanın adı “Amazonlar Villası” olarak adlandırılmıştır.
 
Fotoğraf: Halepli Bahçe Müzesi
 
Amazonlar Villası, simetrik yerleştirilen iki iç avlu arasında yer alan dikdörtgen planlı büyük bir salonun etrafına dizilen odalardan oluşur. Girişi doğudan olup, planı doğu-batı doğrultusunda ters “T” biçimindedir.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Villanın ön avlusundan iki yanı apsisli koridora, buradan da ana salona geçilir. Girişin karşısındaki dikdörtgen planlı odanın tabanında, “Avlanan Amazonlar” mozaiği yer almaktadır. 
 
Orfeus Mozaiği
 
Şanlıurfa’dan yurt dışına kaçırılmış olan Orfeus Mozaiği, Dallas Sanat Müzesi’nden önce, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne, daha sonra da Şanlıurfa’ya getirilmiştir. Panoda Frig başlıklı ozan Orfeus sağa dönük oturarak lir çalmaktadır.
 
Fotoğraf: Haleplibahçe Mozaik Müzesi
 
Solunda etçil hayvanlardan aslan, ayı, leopar ve domuz, sağında otçul hayvanlardan dağ keçisi ve at, sol üst köşede ise kuşlar, onun çaldığı liri dinlemektedir. Dikdörtgen panoda Süryanice yazının yer aldığı mozaik, bir zamanlar bir kaya mezarının tabanını süslemekteydi. Orfeus Mozaiği, Edessa/Urfa mozaikleri içinde en eski tarihli (MS 194) mozaik olmasının yanı sıra, mozaikte sanatçı Bar Saged adının olması nedeniyle de oldukça önemlidir.
 
Ktisis Mozaiği
 
Mozaikte; Amazonlar Villası’nın kurucu ve koruyucu tanrıçası Ktisis büstü betimi yer alır. Başının üstünde inci ve altın görünümlü taşlarla süslenmiş bir taç tasvir edilmiştir. Küpesi de benzer teknikte yapılmış olup, altın halkalı ve oval inci görünümlüdür.
 
Fotoğraf: Official Turkish Museums
 
Boynunda sarı, yeşil ve kahverengi taşlarla süslü gerdanlık yer alır. Ktisis, iki elinin parmaklarıyla göğsünün üstünde gri renkli ölçü aleti tutar. Bu ölçü aleti Roma ayak ölçüsü olup, yaklaşık 29.7 cm’dir. Sarı pelerin ve gri stola giysilidir.
 
Fotoğraf: Haleplibahçe Mozaik Müzesi
 
Ktisis’in her iki tarafında omuz hizasında yeşil örtülü payeler tasvir edilmiştir.
 
Akilleus’un Hayatı Mozaiği
 
Villanın salonunu süsleyen dikdörtgen ana panoda, Akhilleus’un hayatından kesitler betimlenmiştir.
 
Fotoğraf: Haleplibahçe Mozaik Müzesi
 
Bunlar sırasıyla, dadı kucağında bebek Akilleus, anne Thetis’in Akhilleus’un topuğundan tutarak ölümsüz olması için onu Styks Irmağı’na daldırması, Genç Akilleus’un annesine vedası, Akhilleus’un ömür ipliğini büken kader tanrıçaları Moira’lar, Akhilleus’un bilge at adam Kheiron tarafından eğitilmesi ve Akhilleus’un Troia Savaşı’na gidisini üzgün gözlerle izleyen Thetis betimleridir.
 
Fotoğraf: Haleplibahçe Mozaik Müzesi
 
Panoyu çevreleyen bordürde saz çalan figürler, çiftlik evi, koşan, duran ve otlayan atlar ile koyun ve boğa betimleri yer almaktadır.
 
Fotoğraf: Haleplibahçe Mozaik Müzesi
 
Hüseyin Aydın
Hüseyin Aydın
https://visitturkey.net

Bir Cevap Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Daha iyi bir deneyim için çerezleri topluyoruz. Çerez Politikası