Erzurum Resim Heykel Müzesi Ve Galerisi – Erzurum
Yapının Tarihçesi
Erzurum Resim ve Heykel Müzesi binası Erzurum Kongresi’nin toplandığı ilk binadır. 1864’de Mıgırdiç Sanasaryan tarafından yaptırılan bina Sanasaryan Koleji (Ermeni Kız Yatılı Okulu) olarak eğitim vermiştir.
Cumhuriyet öncesinde kamulaştırılan bina 1924 sonlarında bir yangın geçirmiş ve ahşap kısım tamamen yanmıştır. Yangından sonra onarılan bina, Gazi İlkokulu olarak 1926’da hizmete açılmış, zaman içerisinde Güzel Sanatlar Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi olarak kullanılmıştır.
2011-2013 yılları arasında TBMM tarafından yapılan restorasyonun ardından 2014 yılı sonunda Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğüne devredilmiştir.
Erzurum Resim Heykel Müzesi
Müzenin Tarihçesi
Müze 1963 yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olarak Halk Eğitimi Merkezi Binası içerisinde kurulmuştur. 1976 Yılında Kültür Bakanlığına bağlanmış, 1986 yılında Halk Eğitimi Merkezi binası yanında yapılan Kültür Merkezi binasına taşınmıştır.
Erzurum Resim Heykel Müzesi
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığının Havuz Başı Kent Meydanı Projesi kapsamına alınan Kültür Merkezi binasından 2012 tarihinde Kazım Karabekir Halk Kütüphanesine geçici olarak taşınmıştır. 2016 yılı itibariyle hizmet verdiği Kongre Binasında faaliyetlerine devam eden müzenin Kongre Salonu’nda, Mustafa Kemal Atatürk’ün nüfus cüzdanı örneği ile oturduğu başkanlık makamı ve Erzurum Kongresi’ne katılan Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan 56 delegenin isimlerinin yer aldığı masalar ile duvarlarda delegelerin yaşamlarını anlatan portreler bulunmaktadır.
Erzurum Resim Heykel Müzesi
Müze Koleksiyonu
Erzurum Resim Heykel Müzesi resim koleksiyonu, Türk resim sanatının çeşitli dönem özelliklerini yansıtan Şeref Akdik, Bahattin Akay, Mustafa Aslıer, Halis Üstündağ, Hüseyin Yüce gibi sanatçıların eserlerinden oluşmaktadır.
Erzurum Resim Heykel Müzesi